U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS danas je održana konferencija ze medije povodom nedavno okončanog on-line upisa učenika u srednje škole Kantona Sarajevo.

Resorni ministar Elvir Kazazović naglasio je da je ovo najtransparentniji način upisa u srednje škole koji onemogućava bilo kakve malverzacije. Rekao je da je riječ o projektu koji je prvi put pokrenut na području Kantona Sarajevo a  prethodio mu je niz projekata kojima se uredila informatizacija u obrazovanju.

Kompletan proces on-line upisa učenika provodio je i pratio Univerzitetsko teleinformatičarski centar (UTIC) u kojem smatraju da je ovo značajan iskorak i savremeniji način upisa u prvi razred srednje škole nego je to bio ranije.

Iako su administratori radili 24 sata,  ministar je kazao da su se javljale i određene greške tehničke prirode ali i one usljed unosa podataka u sistem od strane nastavnika i učenika.

“Imali smo sistem koji je omogućio bazu podataka o općim uspjesima učenika i bazu podataka eksterne mature koja je korektor općeg uspjeha. Kod kopiranja tih baza postojala je mogućnost da se desi greška. Dešavalo se da nastavnici i razredne starješine ne unesu neke rezultate sa takmičenja i učenici negoduju kada im nedostaje pola boda ili bod. Također, učenici su unosili pogrešne e-mail adrese, zaboravljali lozinke, a bilo je problema i kod razlikovanja između informativne i rang-liste”, istakao je ministar Kazazović.

Najavio je da će ovakav način upisa naredne godine biti unaprijeđen i da će problemi biti eliminisani jer će postojati jedinstvena baza za koju će Ministarstvo izdvojiti neophodna finansijska sredstva. Nada se da će ovakav način upisa u srednje škole zaživjeti u cijeloj BiH.

Kako je istaknuto, kroz on-line sistem je u prvom roku upisan 3181 učenik, a u drugom njih 324. Ostalo je upražnjenih ukupno 215 mjesta i to u gimnazijama i srednjim tehničkim školama.  Od toga je samo sedam slobodnih mjesta ostalo za upis na zanate. U Ministarstvu smatraju da je povećano interesovanje za ove škole pozitivan trend koji će nastaviti podržavati kroz projekte stiprendiranja učenika i unapređenje srednjeg strukovnog obrazovanja, kao šanse za dugoročno smanjenje broja nezaposlenih u Kantonu.

Preuzeto sa www.vlada.ks.gov.ba

Podijeli