Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade u saradnji sa UTIC-om i svim srednjim školama (34 srednje škole) na području Kantona Sarajevo provelo je pilot projekat – eksterna matura, za sve učenike četvrtih razreda srednjih škola, dana 12. 4. i 13. 4. 2017. godine.

U srijedu 12. 4. 2017. godine testiranje je provedeno iz predmeta Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost i Engleski jezik/Njemački jezik.

U četvrtak 13. 4. 2017. godine provjera znanja je izvršena iz predmeta Matematika.

Pilot projekat provođenja eksterne mature odnosno testiranje učenika četvrtih razred srednjih škola uspješno je realizovan zahvaljujući dobroj saradnji sa školama, kvalitetno urađenim predmetnim katalozima, jasnim uputama i smjernicama koje su dostavljene školama od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo kao i informatičko-tehničkoj i administrativnoj podršci UTIC-a u kreiranju i upravljanju informacionim sistemom www.emis.matura.ba, a koji je kreiran za potrebe provođenja eksterne mature i savremeno je rješenje za upravljanje jednim veoma važnim procesom u obrazovanju.

Nastavno osoblje i uprave škola, uz profesionalan i adekvatan način koordiniranja direktora škole (predsjednika školskih komisija) i Emis odgovornih osoba, timskim radom su u potpunosti ispoštovali proceduru predviđenu za realizaciju probnog testiranja eksterne mature i pokazali visok nivo odgovornosti i uspješnosti u pristupanju sistemu.

Podijeli