„U 66 osnovnih škola u Kantonu Sarajevo 3.711 učenika će 21. i 22. juna ove godine, odnosno naredni ponedjeljak i utorak, polagati eksternu maturu iz tri predmeta“, kazao je ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović na danas održanoj konferenciji za medije o temi „Polaganje eksterne mature u osnovnim školama i on-line upis u srednje škole na području Kantona Sarajevo“.

Dodao je i da će 150 prijavljenih učenika izvan Kantona Sarajevo moći polagati maturu i to u šest sljedećih škola: Devetoj osnovnoj, „Skender Kulenović“, „Fatima Gunić“, „Čengić Vila 1“, „Grbavica 1“ i „Porodice efendije Ramić“.

„Prvi dan, dakle u ponedjeljak, bit će organizovano testiranje iz Bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti te iz Engleskog ili Njemačkog jezika, dok će drugi dan u utorak biti provjeravano znanje učenika iz Matematike“, objasnio je ministar Kazazović ovogodišnju izmijenjenu organizaciju polaganja eksterne mature, jer je ukinuto testiranje iz izbornih predmeta po uzoru na organizaciju matura u regionu.

Rezultati testiranja bit će objavljeni isti dan nakon testiranja, dok će konačni rezultati biti objavljeni 24 sata nakon okončanja testiranja, i to najkasnije u srijedu 22. juna do 19:00 sati.

U prethodnim godinama je 50 bodova bio maksimalan broj bodova koji se mogao osvojiti na testovima, dok je prosjek osvojenih bodova u osnovnim školama KS se kretao od 36 do 39 bodova.

„Ove godine maksimalan broj bodova bit će 30, što je gotovo jedna trećina od ukupnog broja bodova potrebnih za upis u prvi razred srednje škole“, naglasio je ministar Kazazović.

Kako je istakao, po uzoru na region i zemlje Evropske unije od ove godine matura bi se trebala realizovati u fiskulturnim salama, gdje bi svi učenici bili na jednom mjestu uz obavezno postojanje video nadzora kojim bi se onemogućilo eventualno pomaganje pojednih nastavnika nekim učenicima, ali i korištenje nekih učeničkih pomagala za prepisivanje.

„Još uvijek ne možemo reći da li će ona biti na ovaj način provedena, jer su se ovoj našoj namjeri usprotivili Vijeće roditelja KS i neki nastavnici smatrajući da će sve ovo biti dodatni stres za učenike. Čekamo mišljenje i državne Agencije za zaštitu ličnih podataka o ovom načinu organizacije testiranja uz upotrebu video nadzora, ali ono što je sigurno testiranja ćemo organizovati zajedno na jednom mjestu i to u fiskulturnim salama uz angažman supervizora, ako ne budemo bili u mogućnosti upotrijebiti video nadzor“, kazao je ministar Kazazović, jer je cilj dobiti što objektivnije rezultate ovog testiranja te zaustaviti inflaciju ocjena prema kojoj je trenutno 52,8 posto učenika u Kantonu Sarajevo prošlo odličnim uspjehom, a što je rezultat prevelikog uticaja roditelja iz školskih odbora na nastavnike i direktore škola.

Ministar Kazazović je najavio i smanjenje broja članova školskih odbora sa trenutnih sedam na tri ili četiri člana, i to predstavnika roditelja, uposlenika i lokalne vlasti, odnosno Ministarstva za obrazovanja, nauku i mlade KS.

Direktor Univerzitetskog tele-informatičkog centra (UTIC) Saša Mrdović je potom prezentitao on-line upis učenika u srednje škole, a koji će se ove školske godine provesti u formi pilot projekta.

„Projekt je nastavak onoga što se postiže sa eksternom maturom i ideja je da se učenicima omogući maksimiziranje izbora škole koju žele, a za koju imaju mogućnost da se upišu. Nakon što se učeniku automatski izračunaju bodovi, ovaj sistem mu omogućava da izabere tri škole i uvrsti se na rang listu škola gdje ispunjava uvjete upisa. Bit će im omogućeno i izmjena odabira škola“, obrazložio je Mrdović. Dodao je da je cilj svega ovog transparentnost i uvid u učeničke bodove i stanje na rang listama, čija će ažurnost biti na dnevnoj bazi. U slučaju da se pojavi greška u ličnim podacima ili ocjenama učenika, omogućena je i njena prijava školama koje potom moraju izvršiti potrebne provjere i nakon toga unijeti izmijenjene tačne podatke.

Učenici će moći pristupiti pretraživanju na stranici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS uz upotrebu pristupnih kodova koji će im biti dodijeljeni.

Sam upis ove godine će se obavljati po ustaljenom načinu, dok je namjera da on-line upis od sljedeće školske godine bude u potpunoj primjeni.

Vlada Kantona Sarajevo – www.vlada.ks.gov.ba

Podijeli