U periodu od 16. 4. do 17. 4. 2019. godine u Sarajevu je održan regionalni sastanak SEE 8/RIPE NCC.

SEE 8 sastanku je prisustvovalo 156 učesnika iz 19 zemalja, od kojih je veliki broj održao prezentacije ili su aktivno doprinijeli diskusijama. SEE 8/RIPE NCC je na jednom mjestu, u Sarajevu, okupio mrežne operatere, kompanije, vladine institucije i regulatore, te akademske institucije  i mnoge druge koje mogu doprinijeti razvoju Internet servisa i usluga u regionu.

Univerzitet u Sarajevu, odnosno Univerzitetski tele-informatički centar UTIC i Regulatorna agencija za komunikacije BiH bili su koorganizatori SEE 8 sastanka. Kompanija BH Telecom Sarajevo je na ovom regionalnom sastanku imala ulogu kosponzora za Internet konekciju.

Dobrodošlicu  i pozdravni govor učesnicima regionalnog sastanka SEE 8/RIPE NCC ispred Univerziteta u Sarajevu uputio  je doc. dr.  Elmedin Selmanović, direktor Univerzitetskog tele-informatičkog centra UTIC. Tokom održavanja sastanka mogla su se ispratiti brojna izlaganja učesnika, kao i  prezentacije, govori i paneli. Ciljevi SEE8/RIPE NCC sastanka bili su poticanje saradnje među operatorima u SEE regiji, približavanje lokalnih Internet Registara (LIR-ova) organizaciji RIPE NNC, predstavljanje najnovijih dostignuća u Internet industriji i identificiranje i diskutovanje o specifičnostima koje utiču na rad operatera u ovom regionu.

Održavanje regionalnog sastanka SEE8/RIPE NCC u Sarajevu od strane organizatora, kao i učesnika ocijenjeno je veoma uspješnim, što ukazuje i činjenica da je Univerzitetu u Sarajevu  – Univerzitetskom tele-informatičkom centru UTIC od strane organizacije RIPE NCC dodijeljena plaketa zahvalnosti za podršku održavanju ovog značajnog sastanka.

Sve prezentacije sa dvodnevog sastanka SEE 8/RIPE NCC mogu se pronaći na zvaničnim web stranicama RIPE NCC https://www.ripe.net/see-8

         

Podijeli