Tim UTIC-a prisustvovao je regionalnom internet forumu – RIF 2017 koji je održan 8. 3. 2017. godine u Beogradu. Forum je treću godinu zaredom okupio predstavnike registara nacionalnih domena iz zemalja jugoistočne Evrope, stručnjake iz državnih institucija, te predstavnike lokalne internet zajednice i globalnih internet organizacija.

Ove godine RIF-u je prisustvovalo oko 70 učesnika, koji su razmijenili iskustva vezana za izradu i marketing digitalnog sadržaja, kao i aktivnosti nacionalnih registara koje se provode u cilju prilagođavanja promjenama regulatornog i sigurnosnog okruženja. Razmatrani su i pravni okviri koji obuhvataju registre, te uticaj novih propisa EU i ICANN-a na ccTLD registre.

Jedna od značajnih tema bila je “Informacijska sigurnost i nacionalni registri” gdje je diskutovano o trenutnim trendovima u internet sigurnosti i izazovima sa kojima se registri nacionalnih internet domena suočavaju, kao i najbolje prakse u ovom području. Ostale teme foruma uključivale su: sigurnost DNS infrastrukture, odgovore na sigurnosne incidente, usklađivanje s novim propisima EU (Direktiva NIS) i mogućnost za partnerstvo na regionalnom nivou, te sa drugim učesnicima u lokalnim internetskim zajednicama.
 

Podijeli