Vi ste ovdje
Home > PROJEKTI

Prvi bh. Internet pretraživač “Pogodak” je, u sklopu kampanje “Vrijeme je za napredak”, pokrenuo akciju
“Internatizacija i razvoj internet sadržaja”. Akcija, u koju su bile uključene srednje škole s područja Kantona Sarajevo, trajala je od 11.10. do 9.11.2006. Projekt je koncipiran takmičarski – škole su imale zadatak da u toku mjesec dana osmisle i naprave vlastite Internet prezentacije. Osnovni cilj je bio dobijanje što boljih prezentacija srednjih škola na području KS-a ali i aktualiziranje te usmjeravanje, kako mladih tako i njihovih roditelja, da se što više služe Internetom.
Projekt su podržali Univerzitetsko-teleinformacioni centar (UTIC), “Kimtec” iz Viteza, sarajevski “Logosoft” te Ministarstvo obrazovanja i nauke KS-a. UTIC je za sve škole koje učestvuju u akciji obezbijedio edu.ba domenu i hosting, koje su školama na raspolaganju i po okončanju takmičenja.
Nagradno takmičenje škola u izradi školske web stranice završeno je dodjelom nagrada najboljim školama. U takmičenju je učestvovalo ukupno 13 srednjih škola iz Kantona Sarajevo.

Prvo mjesto osvojila je Treća gimnazija (www.treca-gimnazija.edu.ba). Članovi pobjedničkog tima su Dženana Muhović, Sanel Bektić, a posebno je istaknut i pohvaljen rad Mersada Katane, kao veoma uspješnog i perspektivnog mladog web dizajnera i programera. Pobjednički tim je za svoju školu osvojio tri računara i plaćenu godišnju Internet konekciju.
Drugoplasirana je Učiteljska škola i Gimnazija Obala (www.ucogim.edu.ba), dok je treće mjesto osvojila Srednja ekonomska škola (www.ses.edu.ba ). Ove dvije škole osvojile su po računar i plaćeno šestomjesečno korištenje Interneta.

Akcija je imala za cilj skretanje pažnje bh. javnosti na značaj procesa internetizacije kao preduvjeta za razvoj savremenog društva.
UTIC smatra da je akcija „Internetizacije i razvoja Internet sadržaja u srednjim školama Kantona Sarajevo“ odličan korak prema poboljšanju kvaliteta obrazovnog procesa u našim školama i unaprijeđenju informatičkog znanja naših učenika i nastavnika. U ovoj akciji prepoznali smo zajedničke ciljeve sa našim drugim projektima (“Web competition” – “Bolji školski web”, projekat koji je na incijativu INFO magazina pokrenuo OSCE, a realizuje se u saradnji sa UTIC-om; Portal Škole, Internet za osnovce i srednjoškolce) i sa velikim zadovoljstvom smo učestvovali.
Projekat je pokazao, na našu radost, da postoji veliko interesovanje učenika za usvajanjem i primjenom novih znanja u oblasti IT-a. Radovalo bi nas kada bi se Projekat mogao nastaviti i proširiti na područje cijele Bosne i Hercegovine, kako bi svi učenici u zemlji imali priliku naučiti nešto novo i pokazati svoje znanje.

Svim timovima od srca čestitamo na iskazanom trudu, znanju i umijeću!

Bolji školski web“

Misija OSCE-a Bosne i Hercegovine je u saradnji sa Univerzitetskim tele-informatičkim centrom u aprilu 2004. godine pokrenula projekat pod nazivom”Web competition” / “Bolji školski web”, sa ciljem da omogući da sve škole i obrazovne institucije imaju aktivnu web stranicu. Za 83 obrazovne institucije iz čitave Bosne i Hercegovine, koje su se prvobitno prijavile na Projekat UTIC je osigurao kreiranje i dodjelu naziva domena po EDU.BA domenom kao i poseban web i mail hosting paket. 
S obzirom na veliki značaj i usavršavanje informacionih tehnologija na svim poljima, a posebno u oblasti obrazovanja, Misija OSCE-a i UTIC su nastavili sa realizacijom projekta i u narednim godinama. U julu 2007.godine  povećani su hosting paketi za škole, a zahvaljujući uspješnoj realizaciji i velikom interesovanju od strane obrazovnih institucija, projekat je produžen do 01.11.2007.god.
Novim ugovorom u Projekat je uključeno 68 novih obrazovnih institucija, za koje je UTIC aktivirao  nazive domena i specijalne hosting pakete.
Time je 151 institucija – učesnica projekta „Bolji školski web“ imala na raspolaganju svoj naziv domena, 100 MB diskovnog prostora, 3 GB bandwitha i 2 MySQL baze. 

Internet za osnovce i srednjoškolce

2005. godine UTIC je pokrenuo projekat pod nazivom “Internet za osnovce i srednjoškolce”. Cilj ovog projekta bio je omogućiti da što veći broj učenika osnovnih i srednjih škola ima pristup Internetu. Naime, na osnovu istraživanja došlo se do veoma poražavajućih rezultata, a to je da veliki broj djece u osnovnim i srednjim školama nema pristup Internetu. Razlog za to je, najčešće, ne tako dobra ekonomska situacija. S obzirom da je UTIC jedna od obrazovnih institucija Univerziteta u Sarajevu i da mu je prije  svega cilj unapređenje naučno-istraživačkog rada  i razvoj informatizacije društva, ovaj projekat je upravo zbog toga i pokrenut. Omogućeno je uvođenje Interneta u osnovne i srednje škole i pristup Internetu putem dial-up konekcije za učenike i nastavnike po minimalnim cijenama. Za projekat je pokazana velika zainteresovanost i osnovnih i srednjih škola.

„Prenos znanja iz dijaspore u BiH”

International Organization for Migration (IOM) – TOKTEN u saradnji sa UTIC-om je u januaru 2004. godine pokrenula projekat “Prenos znanja iz dijaspore u BiH” sa ciljem izrade web stranica za općine iz BiH.
Tada je ukupno 7 općina dobilo besplatno svoju web stranicu (naziv domena, hosting paket i izrada web stranice).

Top