Vi ste ovdje
Home >

Državni top level domen Bosne i Hercegovine, koji označava IP adrese iz naše zemlje ima zvaničnu oznaku “.ba”. Ova oznaka dodijeljena je Bosni i Hercegovini 1996. godine, od strane IANA-e (kasnije ICANN), a Vlada BiH ju je prihvatila i iste godine dodijelila UTIC-u administiriranje državnim top level domenom.

Preko UTIC-a kao državnog administratora pristup Internetu imaju svi ostali korisnici domenskog prostora koda .BA, kao što su Internet provideri (daovaoci Internet usluga), komercijalne, edukativne, nevladine, vladine i druge organizacije. Upravljanje i administracija državnim domenama specifična je u odnosu na administraciju generičkih domena, prije svega jer su nacionalne top level domene jedinstveno obilježje, pa i vrijedan resurs svake države (kao zastava ili grb). Može se zapravo reći da su nacionalne domene jedan od elemenata suvereniteta države i njene prepoznatljivosti u virtualnom svijetu, pa upravljanje i upotreba takvih domena podrazumijeva visok stepen odgovornosti. Stoga administracija nacionalne domene podliježe restriktivnijim pravilima od administracije generičkih domena (.com, .biz i sl.).

Od prvog dana do danas, UTIC svim sredstvima nastoji da odgovorno administrira državnom bh domenom, poštujući sve gore navedeno i da svakodnevno unapređuje sve prateće servise.

Ukoliko se podaci o broju dodijeljenih naziva .ba domena uporede sa brojem dodijeljenih nacionalnih domena u bližem i daljem okruženju, jasno je da BiH zaostaje u domenskoj aktivnosti. S druge strane, treba uzeti u u obzir i slijedeće specifičnosti .ba domene koje se u okruženju nesusreću :

  • U broj od 18.000 domena nisu uračunate poddomene .co.ba i com.ba. Ovim poddomenama u drugim zemljama također upravljaju ovlašteni administratori, i njihov broj ulazi u konačni zbir aktiviranih naziva domena.
  • Registracija .ba domene počela je tek 1996. godine, za razliku od, recimo, Slovenije koja je sa registracijom domena .si počela 1991. godine, ili Velike Britanije, čija .uk domena datira od sredine osamdesetih godina prošlog vijeka.

Dakle, ako sve ove okolnosti uzmemo u obzir, onda trenutno stanje .ba domena i nije tako loše. Kao što smo u prošlom broju već spomenuli, državna top level domena .ba polako ali sigurno zauzima zasluženo mjesto u bosansko-hercegovačkom društvu i Internet zajednici.

Top